Nawozy posypowe
Saletra Wapniowa z Borem Czeska 25kg Lovofert
Saletra wapniowa z borem to w pełni rozpuszczalny w wodzie nawóz o szybkim działaniu. Ma bardzo pozytywny wpływ na gleby bardziej kwaśne, ponieważ wapń z nawozu łagodzi wpływ kwasowości gleby.
- Dostępne od zaraz
- Profesjonalne opakowanie
- Darmowa dostawa
Szczegóły produktu
Opis
Saletra wapniowa z borem to w pełni rozpuszczalny w wodzie nawóz o szybkim działaniu. Ma bardzo pozytywny wpływ na gleby bardziej kwaśne, ponieważ wapń z nawozu łagodzi wpływ kwasowości gleby. Ze względu na wysoką mobilność azotu w glebie i ryzyko wymywania, nie zaleca się stosowania wyższych dawek azotanu wapnia na lekkich glebach piaszczystych, na obszarach o wysokich całkowitych opadach i ogólnie pojedynczych dawkach powyżej 300 kg / ha. Polecany jest szczególnie do regeneracyjnego nawożenia zim, późnego (jakościowego) nawożenia zbóż, do nawożenia osłabionych drzewostanów koniczyny, do nawożenia buraków cukrowych i pastewnych, maku, kukurydzy, łąk, warzyw oraz operacyjnego usuwania niedoboru wapnia w żywieniu roślin. Nawóz może być stosowany do ostatecznego zastosowania składników odżywczych dla całej gamy upraw rynkowych o zwiększonym zapotrzebowaniu na wystarczającą ilość boru.
Saletra Wapniowa z Borem Czeska 25kg Lovofert-nawóz ten posiada wszystkie zalety saletry wapniowej dodatkowo zawiera 0,3% boru.
Nawożenie borem jest wskazane, wręcz konieczne na większości polskich gleb, ponad 80 % z nich wykazuje duże braki tego mikroelementu. Saletra wapniowa Lovofert CN15+B zawiera azotan wapnia i bor w postaci tetrahydratu oktaboronu disodowego – związku w 100% rozpuszczalnego w wodzie. Granulki tego nawozu nie są pokryte antyzbrylaczem, dodatkowo zanieczyszczającym uprawy chemikaliami pochodzenia petrochemicznego.
Więcej informacji
SKU | 4002 |
---|---|
ean | 4002 |
Dawkowanie
Kultura |
Dawka w kg/ha |
Uprawiane drzewa owocowe |
200 - 500 - 2 aplikacje - w okresie kwitnienia i na początku owocowania |
Melony, dynie |
180 - 240 |
Jęczmień jary |
250 - 400 na wiosnę |
Pszenica jara |
150 - 200 wiosną, 200 - 250 podczas wegetacji |
Rośliny okopowe |
250 - 400 wiosną, 250 - 400 podczas wegetacji |
Łąki i pastwiska |
200-600 wiosną, 300-600 podczas wegetacji |
Warzywa korzeniowe, wiśnie |
180 - 360 podczas wegetacji |
Owoce warzywa |
180 - 240 podczas wegetacji |
Cebula i warzywa liściaste |
maks. 180 w okresie wegetacji |
Wczesne ziemniaki |
maks. 180 w okresie wegetacji |
Rośliny strączkowe |
maks. 140 w okresie wegetacji |
Ziarna, owoce pestkowe, drobne owoce |
180 - 360 w okresie wegetacji (w zależności od stopnia żyzności) |
Truskawki |
maks. 360 podczas wegetacji |
Winorośl |
150 - 200 podczas wegetacji |
Marchewki, marchewki |
300 podczas wegetacji |
kalafior |
200 - 250 podczas wegetacji |
Skład
Nieruchomość |
Wartość |
Azot całkowity jako N całkowity. w% wag. |
15 |
Azot amonowy jako N lub % wag. |
maks. 1,5 |
Azot azotanowy jako azot azotanowy. w% wag. |
13,8 |
Wapń rozpuszczalny w wodzie jako CaO w % wag. |
26 |
Bor całkowity jako B w% wag. |
0,3 |
Granulometria cząstek 2 - 5 mm w % wag. |
min. 90 |
Granulometria cząstek poniżej 1 mm w % wag. |
maks. 3 |
Granulometria cząstek powyżej 10 mm w % wag. |
0 |